De Rustplek Breda

Gastvrijheid

Maakt het verschil


De rustplek is een netwerk van gastgezinnen die ruimte in hun huis, tijd en maaltijden beschikbaar stellen voor tijdelijke gasten. Mensen in een kwetsbare periode van hun leven worden ondersteund door middel van gastvrijheid. 

De Rustplek in het kort: 

  • De rustplek is een initiatief op basis van vrijwillige inzet 
  • Gastgezinnen bieden ruimte in hun huis aan, tegen onkostenvergoeding
  • Er wordt geen huur gevraagd
  • Gasten kunnen zich niet inschrijven op het adres
  • Ieder gastgezin heeft zijn eigen profiel, waardoor opvang op maat wordt geboden
  • De duur van het verblijf van een gast is tussen 3 en 6 maanden
  • Voor een optimale woonervaring zowel de gast als onze gastgezinnen is de bovengrens bepaald op 5 a 6 maanden
  • Onze gastgezinnen bieden hun gastvrijheid aan maar zijn geen hulpverleners voor de gast. De betrokkenheid van een begeleider bij de gast is daarom een voorwaarde 

Voor wie?

De Rustplek is bedoeld voor mensen die tijdelijk ander onderdak nodig hebben vanwege de situatie waarin ze zich op dat moment bevinden. De Rustplek is werkzaam in een preventief kader omdat er wordt voorkomen dat mensen verder afglijden en/of dat mensen in de (dure) maatschappelijke opvang belanden. Door tijdelijk opvang te bieden stellen we mensen en begeleiding in staat de achterliggende vraagstukken van de problemen aandacht te geven.

 Voorbeelden van gasten: 

  • Mensen in relatiecrisis, die even afstand nodig hebben en tot rust kunnen komen 
  • Jongeren in een moeilijke thuissituatie die wat lucht nodig hebben. 
  • Mensen die dreigen op straat terecht te komen door ongelukkige samenloop van omstandigheden. 

Werkwijze

Inschrijfformulier. 

Aanmelding van de gast kan via het inschrijfformulier op onze website.  


Intakegesprek. 

Na ontvangst van het formulier plannen wij een intake gesprek met de gast en de begeleider. Dit kan een externe begeleider zijn of een begeleider van de Herberg. In dit gesprek krijgen wij een helder beeld van de gast en diens vraag. Wanneer de vraag passend blijkt, gaan we op zoek naar een geschikt gezin. 

  

Kennismaking met gastgezin. 

Deze vindt plaats met de gast en de begeleider, het gastgezin en trajectbegeleider vanuit de Rustplek. 


Bedenktijd.  

Na de kennismaking hebben beide partijen de mogelijkheid om na te denken of ze het zien zitten. Bij een positief besluit wordt er een overeenkomst getekend.  


Start opvang en trajectbegeleiding.  

Gastgezin en gast bespreken wanneer de opvang zal starten. Tijdens het traject wordt het gastgezin begeleid door een trajectbegeleider. De begeleider van de gast is aanspreekpunt en contactpersoon voor de gast. 

*Deze pagina is nog onder constructie. Je wordt doorgestuurd naar de landelijke website. 

Aanpak dakloosheid – preventie

15 september 2022


De Rustplek Nederland is gesprekspartner in de denktank van het ministerie VWS over de aanpak dakloosheid. Als Rustplek hebben we een meerwaarde om te voorkomen dat mensen überhaupt dakloos worden. Esther Wessels, coördinator van Rustplek Amersfoort heeft voor ons met 50 anderen over nagedacht hoe dakloosheid tot 2030 tot 0% teruggebracht kan worden.

Even voorstellen

Even voorstelllen: Een gastgezin in Breda🏠


Het is nu een klein jaar dat we ons (t)huis openstellen voor gasten die tijdelijk geen onderdak hebben en tevens op zoek zijn naar een beetje rust in hun leven.We hebben het afgelopen jaar 2 gasten mogen verwelkomen en op dit moment is de 3e gast bij ons.


Het is fijn om op deze wijze er voor de ander te kunnen zijn. Daarnaast is het ook leuk en gezellig om in contact te zijn met steeds weer andere mensen.

Wij ervaren het als een verrijking van ons eigen leven, ondanks dat we zelf een groot gezin hebben. Wij zijn een samengesteld gezin met 4 kinderen en bijna 11 kleinkinderen. Mijn man is de hele week voor zijn werk van huis en ik werk veelal vanuit thuis. Hierdoor heb ik het meeste contact met de gasten.


Mijn man en ik vinden het belangrijk dat onze gasten niet alleen onderdak en rust vinden. De rust die ze ervaren geeft hen juist de tijd en ruimte om met hun toekomst aan de slag te gaan. Het is bijzonder om daaraan bij te kunnen dragen door het openstellen van je (t)huis.

Vaak krijgen wij de vraag; is het niet moeilijk, je bent je thuis toch kwijt en je weet niet wie je binnenhaalt? Natuurlijk waren dat voor ons ook de grootste zorgen toen wij hieraan begonnen. Dankzij de hulp en begeleiding die je krijgt vanuit De Herberg leer je daar je weg in te vinden. Het is met vallen en opstaan, geen enkele gast is hetzelfde maar daardoor sta je zelf ook niet stil. De gasten krijgen zelf ook begeleiding vanuit De Herberg of een ander instantie, de lijntjes met de hulpverlening zijn kort. Dat gaf ons destijds voldoende vertrouwen om aan dit avontuur te beginnen.


Henny en Christien

De Rustplek Breda is onderdeel van Stichting de Herberg. Grondlegger van het initiatief is de Rustplek Nederland, waar we nauw mee verbonden zijn en mee samenwerken.